'Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?'

Gepubliceerd: donderdag 22 maart 2018

Facilitair bedrijf NEP heeft een kwart bespaard op het energiegebruik van het Reportagecentrum op het Mediapark in Hilversum. De kosten voor de energiebesparende maatregelen, zoals de installatie van led-lampen, waren in een jaar terugverdiend.

De studio’s op het Mediapark in Hilversum gebruiken veel energie om TV-programma’s te maken. Dat gebeurt ook op andere locaties, zoals de Westergasfabriek in Amsterdam, waar onder andere De Wereld Draait Door, Jinek en Pauw worden opgenomen. Toch is het goed mogelijk om duurzamer om te gaan met energie en fors te besparen op het energiegebruik. Dat meldt chief operations officer Nico Roest van facilitair dienstverlener NEP the Netherlands, dat de programma’s ondersteunt met mensen en technologie.

Laaghangend fruit
NEP kon het energiegebruik in het Reportagecentrum op het Mediapark in een jaar tijd met een kwart verminderen. Bij de Westergasfabriek wil NEP dit jaar 25 tot 30 procent op het energiegebruik besparen. “We zijn continu bezig met maatregelen om duurzamer te kunnen werken, maar het moet wel economisch verantwoord blijven,” zegt Roest in een interview met Spreekbuis.nl. Hij ziet dat er veel winst is te behalen met kleine, eenvoudige stappen, oftewel ‘laaghangend fruit’, zoals het licht en computers uitdoen bij vertrek.

Meten is weten
Roest: “De horecamanager in de Westergasfabriek heeft een display, waarop staat hoeveel de koeling en de boilers verbruiken. Als je die alleen aanzet als je ze nodig hebt, scheelt dat al. De vriezer moet altijd aan het eind van de week leeg zijn en schoongemaakt worden. Dat betekent dat hij in het weekend uit kan en maandag weer aangezet wordt. Een tochtsluis bij de deur helpt ook, net als tijdschakelaars voor apparatuur en verlichting. We gaan in de Westergasfabriek alle lampen vervangen door led-verlichting. Dat bespaart al 15 procent.”

Tijdschakelaars
Het Reportagecentrum van NEP, waar vooral overdag wordt gewerkt, kon fors besparen op het energiegebruik door de verwarming en de verlichting te voorzien van tijdschakelaars en bewegingsmelders. Ook stapte het reportagecentrum over op led-verlichting, vertelt Roest. “In een jaar tijd, tussen november 2016 en november 2017, hebben we het energiegebruik van het Reportagecentrum met 25 procent verminderd. De kosten van de maatregelen die we moesten nemen, zoals led-lampen installeren, hebben we in een jaar terugverdiend, dus het levert nog geld op ook. Achteraf zei ik tegen mijn mensen: waarom hebben we dit niet jaren eerder gedaan?”

Bewustwording
“Bewustwording is heel belangrijk in dit proces”, stelt Roest vast. “Hierbij hebben we veel gehad aan de energieaudit (een verplicht onderzoek naar energiebesparing, zie onder). Deze audit hebben we in augustus 2016 uitgevoerd. Dat was een hoop werk, want we moesten voor elk van onze tien locaties een rapportage aanleveren. Hieruit bleek dat we het niet zo slecht deden, en het leverde meer bewustwording binnen het bedrijf op. We focussen nu op vier punten: energie, brandstof, commerciële en marketing-kansen, en laaghangend fruit.”

Led-verlichting
Duurzaamheid speelt een rol bij alle nieuwe opdrachten, zegt Roest. NEP richtte anderhalf jaar geleden voor Ziggo een nieuwe studio in, met led-lampen. “Met led-verlichting bespaar je op het verbruik van de lampen zelf, maar het produceert ook geen warmte, waardoor je minder hoeft te koelen. Maar maatregelen moeten economisch wel haalbaar zijn. Vorig jaar wilden we al onze lampen vervangen door led-verlichting, maar die investering konden we toen niet verantwoorden, omdat onze klanten zoals de publieke omroepen weer moesten bezuinigen.”

Groene dienstverlening
Volgens Roest is de mediasector ‘echt nog een verstoker’, maar hij verwacht veel van ‘groene’ dienstverlening, zoals ‘Cloud Production’ waarmee techniek en bemanning efficiënter wordt ingezet. “Onze opdrachtgevers zijn er enthousiast over. Door de apparatuur op locatie aan een glasvezelnet te hangen, kunnen we die op afstand bedienen en hoef je ook geen wagen met een schotelantenne op pad te sturen. Deze groenere productiemethode gebruiken we voor Podium Witteman van de NTR. Die omroep hecht veel waarde aan duurzaamheid.”

Energieaudit
Een energieaudit is een onderzoek naar de opties voor energiebesparing. Het is een verplichting uit de Europese richtlijn voor energiebesparing (EED), die geldt voor bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 200.000 kWh elektriciteit of 75.000 m3 gas verbruiken. Het opstellen, beoordelen, handhaven en het uitvoeren van de maatregelen is nieuw. Waar moet een goede audit aan voldoen? Wat is de procedure van uitstel? En hoe zijn de maatregelen te implementeren? Een tweedaagse opleiding geeft antwoord op deze vragen.

Bron: www.ensoc.nl

Overige berichten 2018