Energiebesparing in de praktijk

Gepubliceerd: woensdag 15 augustus 2018

Energie besparen met adiabatische koeling, een warmtewisselaar of een zelflerende energiemonitor. Hoe pakken bedrijven energie-efficiëntie aan? Lees hier uitdagingen en oplossingen die organisaties deelden op een workshop van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De eerste stap naar een CO2-neutrale energievoorziening is energiebesparing. Daar is kennis en kunde voor nodig, maar evenzeer praktijkervaring. Op de workshop Gelijk aan de slag met energiebesparingstechnieken Drogen, Scheiden en Intensiveren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) deelden bedrijven de lessen die zij leerden van energiebesparende maatregelen. In het verslag dat RVO deed van de bijeenkomst komen verschillende uitdagingen en oplossingen aan de orde.

Drogen met restwarmte
Aardappelverwerker McCain gebruikt in haar productiefaciliteiten in Lewedorp en Lelystad een banddroger die in Lelystad indirect werd verwarmd met aardgas. Daar ging veel energie en restwarmte bij verloren en daarom zocht McCain in 2012 een manier om het droogproces efficiënter te maken. Advies- en ingenieursbureau De Kleijn Energy Consultants & Engineers uit Dreun stelde voor om de banddroger te verwarmen met een warmtepomp. De warmte die hiervoor nodig is, komt uit de warme en vochtige uitgaande lucht van de productiefaciliteit. Overstappen op deze warmtepomp die restwarmte hergebruikt draagt volgens Rik van den Berg van De Kleijn Energy Consultants & Engineers bij aan een CO2-reductie van 70 procent.

Minder energie-intensief

FrieslandCampina kampte met eenzelfde uitdaging bij het drogen van melkpoeder, een energie-intensief proces. Dutch Blower uit Almelo leverde de levensmiddelenproducent daarom een absorptiedroger die de vochtige buitenlucht droogt voordat lucht over het melkpoeder wordt geleid. Voorgedroogde lucht kan meer en sneller vocht uit het te drogen product onttrekken dan onbehandelde lucht, waardoor het proces sneller gaat, beschrijft RVO in haar verslag. FrieslandCampina kan daardoor drogen met minder verstoringen, meer capaciteit en bij een lagere temperatuur. De fabrikant bespaart dankzij de absorptiedroger minstens 10 procent energie op het droogproces, stelt RVO. Natuurlijke airconditioners Metaalbewerker BMI-Thegon heeft in haar bedrijfsprocessen ook te maken met hoge temperaturen en zocht een manier om energiezuinig met die warmte om te gaan. Oxycom uit Raalte vond een oplossing: natuurlijke airconditioners. Met haar koelsysteem IntrCooll kan verse buitenlucht bij de metaalbewerker gekoeld worden door indirecte en directe verdampingskoeling te combineren. Een water-luchtwisselaar koelt de lucht voor, waarna deze verder adiabatisch wordt gekoeld. Het koelsysteem voegt daarbij vocht aan de lucht toe wat de luchtkwaliteit verbetert. Harold Groot Roessink, directeur van BMI-Thegon, zei op de workshop dat de natuurlijke airco een energiebesparing levert van 85 tot 95 procent.

Luchtvoorverwarmer die tegen zwavel kan
Niet alleen nieuwe installaties of technieken dragen bij aan energie-efficiëntie, duurzamer materiaal kan bedrijfsprocessen ook zuiniger maken. Rixona is een aardappelverwerkend bedrijf in Oostrum en Warffum en is onderdeel van het Aviko-concern. Rixona wil energie besparen en gebruikt een deels op biogas gestookte ketel om aardappelgranulaat te produceren. In biogas zit zwavel en daar kunnen conventionele warmtewisselaars niet goed tegen. Heatmatrix uit Geldermalsen leverde Rixona daarom een luchtvoorverwarmer met sterke plastic (polymeer) buizen. Dankzij deze luchtvoorverwarmer, die warmte van de afgassen in de schoorsteen van de stoomketel hergebruikt, kan Rixona jaarlijks 115.000 kubieke meter gas besparen en 220 ton CO2 minder uitstoten.

Meer weten over de praktijkervaringen van energiebesparende bedrijven? Lees hier het verslag van RVO van de workshop Gelijk aan de slag met energiebesparingstechnieken Drogen, Scheiden en Intensiveren van 20 juni 2018.

Bron: www.ensoc.nl

Overige berichten 2018